研究者業績

大川 祐輔

オオカワ ユウスケ  (Yusuke Okawa)

基本情報

所属
千葉大学 大学院工学研究院総合工学講座 准教授
学位
工学博士(1989年3月 東京大学)
理学修士(1986年3月 千葉大学)

J-GLOBAL ID
200901049495859581
researchmap会員ID
1000010513

外部リンク

経歴

 1

受賞

 3

論文

 119
  • Yusuke OKAWA, Satoshi FURUYA, Fumiyuki SHIBA
    Electrochemistry 92(3) 037004 2024年3月  査読有り筆頭著者責任著者
  • Fumiyuki Shiba, Ren Nagata, Yusuke Okawa
    CrystEngComm 26 349-355 2024年1月  査読有り
    The unique morphology was spontaneously constructed during precipitation under acidic conditions without specific growth modifiers.
  • Fumiyuki Shiba, Takumi Fujiwara, Yamato Takeda, Yusuke Okawa
    CrystEngComm 24(16) 2958-2965 2022年  査読有り
    The rhabdophane-type YPO4 particles have been synthesized in the presence of citrate ions under systematically varied reaction conditions.
  • Yusuke Okawa, Satoshi Furuya, Fumiyuki Shiba
    Journal of Electroanalytical Chemistry 116096-116096 2022年1月  査読有り筆頭著者責任著者
  • Fumiyuki Shiba, Asumi Yamamoto, Yuuki Shinta, Ushio Mameuda, Yuuki Tahara, Yusuke Okawa
    RSC Advances 11(15) 8767-8774 2021年1月  査読有り
    The core's preferential dissolution transforms the cubic-core/monoclinic-shell manganese hexacyanoferrate particles into the hollow structure. Applying an additional growth technique, multi-shell hollow particles have also been constructed.
  • Fumiyuki Shiba, Ushio Mameuda, Seitarou Tatejima, Yusuke Okawa
    RSC Advances 9(59) 34589-34594 2019年10月  査読有り
  • Yusuke Okawa, Shin Saito, Fumiyuki Shiba
    Chemistry Letters 48(3) 274-276 2019年3月5日  査読有り筆頭著者責任著者
  • Yusuke Okawa, Takenori Shimada, Fumiyuki Shiba
    Journal of Electroanalytical Chemistry 828 144-149 2018年11月  査読有り筆頭著者責任著者
  • Fumiyuki Shiba, Minako Yuasa, Yusuke Okawa
    CrystEngComm 20(39) 4910-4915 2018年9月  査読有り
  • Fumiyuki Shiba, Takumi Suzuki, Yusuke Okawa
    Journal of the Ceramic Society of Japan 125(12) 926-928 2017年12月1日  査読有り
    One-dimensional hydroxyapatite (1D-HAP) particles were synthesized via a hydrothermal process using calcium sodium nitrilotriacetate (CaNa-NTA) as a Ca2+ reservoir. CaNa-NTA dissolved slowly at 150°C to enable Ca2+ to be supplied to the aqueous phase to react with phosphate and hydroxide ions. The average length and width of the 1D-HAP particles were 6.0μm and 60 nm, respectively the former depended on the amount of CaNa-NTA loaded but the latter did not. We investigated the formation of 1D-HAP particles by powder X-ray diffraction measurement and electron microscopy observation.
  • S Takayanagi, T Ohno, Y Okawa, F Shiba, H Kobayashi, F Kawamura
    The Imaging Science Journal 48(4) 193-198 2016年10月6日  
  • Y Okawa, T Obata, H Kobayashi, T Ohno
    The Imaging Science Journal 48(4) 185-191 2016年10月6日  
  • Y. Okawa, W. Komuro, H. Kobayashi, T. Ohno
    The Imaging Science Journal 45(3-4) 197-200 2016年7月8日  
  • M. Kanegae, S. Kou, Y. Okawa, H. Kobayashi, T. Ohmo, T. Ohki, T. Kitayama
    The Journal of Photographic Science 40(5-6) 187-189 2016年7月  
  • T. Kobayashi, T. Ohno, H. Kobayashi, Y. Okawa, C. Komatsut, H. Asanot
    The Journal of Photographic Science 42(6) 193-196 2016年7月  
  • M. Itoh, Y. Okawa, H. Kobayashi, T. Ohno, Y. Okamotot, T. Katoh
    The Journal of Photographic Science 42(1) 14-17 2016年7月  
  • M. Kanegae, Y. Okawa, H. Kobayashi, T. Ohno, T. Ohki, T. Kitayama, Y. Katoh
    The Journal of Photographic Science 41(5) 176-179 2016年7月  
  • T. Kobayashi, T. Ohno, Y. Isono, Y. Okawa, H. Kobayashi, H. Asano
    The Journal of Photographic Science 40(5-6) 181-183 2016年7月  
  • T. Kobayashi, T. Ohno, H. Kobayashi, Y. Okawa, T. Togawa, C. Komatsu, Y. Asano
    The Journal of Photographic Science 44(4) 116-122 2016年7月  
  • H. Kobayashi, L.-C. Shen, T. Nakamura, Y. Okawa, T. Ohno
    The Journal of Photographic Science 43(6) 186-188 2016年7月  
  • Yang-Hwan Lim, Hiroyuki Kobayashi, Yusuke Okawa, Takashi Ohno
    The Journal of Photographic Science 41(6) 206-207 2016年7月  
  • H. Kobayashi, Y. Hirose, C. Chen, Y. Okawa, T. Ohno
    The Journal of Photographic Science 40(5-6) 226-227 2016年7月  
  • Shinya Takahashi, Tetsuya Ishikawa, Yusuke Okawa, Hirouuki Kobayashi, Noriichi Itoh, Takashi Ohno
    The Journal of Photographic Science 44(5) 136-146 2016年7月  
  • Yang-Hwan Unit, Hiroyuki Kobayashi, Yusuke Okawa, Takashi Olno
    The Journal of Photographic Science 41(6) 203-205 2016年7月  
  • Md. Mijanur Rahman, Naofumi Uekawa, Fumiyuki Shiba, Yusuke Okawa, Masatoshi Sakai, Kazunuki Yamamoto, Kazuhiro Kudo, Takehisa Konishi
    JAPANESE JOURNAL OF APPLIED PHYSICS 55(1) 01AE09 2016年1月  査読有り
    Zinc oxide (ZnO) nanowires (NWs) are grown on fluorine-doped tin oxide (FTO) glass substrates via a simple reactive evaporation method without the presence of any catalysts or additives. The ZnO NWs show high crystallinity and preferential elongation along the c-axis of the hexagonal wurtzite crystal structure. The highly crystalline NWs as electron transporting layer have been used to fabricate the CH3NH3PbI3 perovskite solar cells and their photovoltaic performance were investigated. In this report, we studied the effect of filtration of PbI2-solution on surface morphology of CH3NH3PbI3 layer. Spin-coating of the filtered PbI2-solution leads to a better crystallization and relatively homogenous coverage of the CH3NH3PbI3 film, resulting in an enhancement of the solar cell efficiency compared to the cell fabricated using non-filtrated PbI2-solution. By synthesizing the CH3NH3PbI3 film using filtrated PbI2-solution, we achieved the best power conversion efficiency of 4.8% with a current density of 7.6 mA cm(-2), the open circuit voltage of 0.79V and fill factor of 0.63. (C) 2016 The Japan Society of Applied Physics
  • Fumiyuki Shiba, Masahiro Nito, Kosuke Kawakita, Yusuke Okawa
    PARTICULATE SCIENCE AND TECHNOLOGY 33(6) 671-676 2015年11月  査読有り
    Synthesis procedures of monodisperse Prussian blue nanoparticles have been investigated to control their size in a citric acid reduction system. Two different procedures, enforced-nucleation and additional-growth ones, are applied to decrease and to increase the particle size, respectively. In the former, small amount of ascorbic acid is added in the citric acid solution as the enforced-nucleation agent, which varies the number of nuclei and thus the particle size depending on its amount. In the latter, a part of Prussian blue dispersion preliminarily prepared is introduced into the reactant solution that provides additional reaction resources for the further growth. As a result, Prussian blue nanoparticles are prepared in the range of 20-100nm in the mean size with narrow size distribution.
  • Yusuke Okawa, Naoto Yokoyama, Yoshinori Sakai, Fumiyuki Shiba
    Analytical Chemistry Research 5 1-8 2015年9月1日  査読有り筆頭著者責任著者
    A reagentless electrochemical biosensor for hydrogen peroxide was fabricated. The sensor carries a monolayer of nanocomplex composed of horseradish peroxidase and Au-nanoparticle, and responds to hydrogen peroxide through the highly efficient direct electron transfer at a mild electrode potential without any soluble mediator. Formation of the nanocomplex was studied with visible spectroscopy and size exclusion chromatography. The sensor performance was analyzed based on a hydrodynamic electrochemical technique and enzyme kinetics. The sensor was applied to fabrication of sensors for glucose and uric acid through further modification of the nanocomplex-carrying electrode with the corresponding hydrogen peroxide-generating oxidases, glucose oxidase and urate oxidase, respectively.
  • Takako Yamaguchi, Toshiaki Kawamata, Fumiyuki Shiba, Yusuke Okawa
    Bulletin of the Society of Photography and Imaging of Japan 25(1) 1-6 2015年1月  査読有り最終著者
  • Fumiyuki Shiba, Tosuke Tamagawa, Takashi Kojima, Yusuke Okawa
    CRYSTENGCOMM 15(6) 1061-1067 2013年  査読有り
    One-dimensional yttrium hydroxide particles of hexagonal crystal structure were selectively synthesized through a hydrothermal reaction of yttrium chloride solution that was alkalized by two-step addition of sodium hydroxide solution. Keeping the YCl3 solution at pH similar to 6.8 for a few minutes before raising the pH to the sufficient level (pH similar to 13) was concluded to be the practical requirement for the one-dimensional Y(OH)(3) particle formation. This requirement was successfully achieved by the two-step addition procedure that was applicable to adjust the pH values independently. The size distribution of one-dimensional particles was changed depending on the interval time between alkali-additions and on the pH of the hydrothermal reaction. The formation mechanism of the one-dimensional particles was also discussed.
  • Fumiyuki Shiba, Ryosuke Fujishiro, Takashi Kojima, Yusuke Okawa
    JOURNAL OF PHYSICAL CHEMISTRY C 116(5) 3394-3399 2012年2月  査読有り
    A procedure to obtain monodisperse nanoparticles of cobalt(1) hexacyanoferrate(III) was investigated. To prevent a reaction with [Fe(CN)(6)](3-), Co2+ was stored in the form of a citrate complex at pH 7.8. By lowering the pH to 3.4 by the addition of acid, part of the Co2+ was released and reacted with [Fe(CN)(6)](3-) to form nuclei, followed by their growth via mass-transfer of Co2+ from the citrate complex to the solid. Here, gelatin was employed as a protective colloid. The particles obtained were cubic and fairly monodisperse. The mean particle size was typically 160 nm and varied from 30 to 450 nm, depending on the reactant contents. The formation mechanism associated with equilibrium shifts was supported by a calculated estimation of free Co2+ on the basis of the equilibrium relationships involved in the preparation system.
  • 高澤 奈々世, 粟津原 理恵, 大川 祐輔, 原田 和樹, 長尾 慶子
    日本調理科学会誌 44(1) 55-63 2011年2月5日  
    ソバは酸化防止効果などの生理作用をもつルチンを多く含むことから, 健康食品としての期待が高い。本研究ではソバ食品加工時におけるソバルチンと小麦グルテンの相互作用がソバ蒸しパンに及ぼす影響を解明し, その結果から物理的特性が良好で機能性の高いソバ食品の膨化調理条件を考察した。普通およびダッタンソバ粉に活性グルテンを0〜10wt%混合したバッターを調製し, これを15分間蒸した各種ソバ蒸しパンの物性を測定した。蒸しパンのテクスチャー特性のうち, かたさの項目でダッタンソバ試料の値が高くなり, 凝集性では値が低くなった。また, 蒸しパンの応力-ひずみ曲線の微分解析よりダッタンソバ試料は噛み込んだ時に硬く脆い食感となる傾向を示した。さらに体積の測定を行い, すだちを観察した結果, ダッタンソバ試料は膨化体積が小さく, すだちは不均一できめが粗かった。またソバの機能性の1つとして抗酸化能についても比較し, グルテン添加により各種ソバ蒸しパンの抗酸化能が向上することが明らかとなった。
  • 山口 孝子, 高橋 則英, 大川 祐輔
    東京都写真美術館紀要 (10) 51-61 2011年  
  • 山口孝子, 川真田敏明, 柴史之, 大川祐輔
    東京都写真美術館紀要 9(9) 19-25 2010年6月  最終著者
  • 山口孝子, 柴史之, 大川祐輔
    東京都写真美術館紀要 9(9) 27-31 2010年6月  最終著者
  • 粟津原 理恵, 大川 祐輔, 堀 友繁, 長尾 慶子
    日本調理科学会誌 42(1) 25-31 2009年  
    ゼリー状ソバ食品の調理条件の解明を目指した基礎実験として,ソバに含有するルチンの添加量を変えて調製したルチン-ゼラチン混合系ゲルのゲル特性を追跡した。細線加熱法および動的粘弾性の各測定では,ルチン添加によるゼラチンのゾル・ゲル転移温度の変動はみられなかった。しかし,結晶が析出し始める1,000ppm以上のルチン添加では,無添加試料に比較してゲル化後の貯蔵弾性率が著しく上昇したことから,この添加量以上では,ゲル化後のゼラチン分子の架橋形成が促進されることが示唆された。この濃度以上では,ルチン結晶の析出量が増加するとともに,有意にゲルの破断応力は上昇して硬さを増し,破断歪率は低下して脆くなった。以上のことから,ゲル中におけるルチン結晶の析出は,ゲルの物性に影響を与えると考えられる。そのため,口当りの好ましいゼリー状ソバ食品の調理加工には,ルチン含量の低い普通ソバ粉や,ソバ茶抽出液などの利用が望ましいといえる。
  • Yusuke Okawa, Yoshinori Sakai, Fumiyuki Shiba
    ELECTROCHEMISTRY 76(8) 522-524 2008年8月  査読有り筆頭著者責任著者
    A novel electrochemical biosensor for hydrogen peroxide with high electron transfer efficiency was developed using a nanocomplex composed of horseradish peroxidase and Au-nanoparticle. The nanocomplex was prepared through adsorption of horseradish peroxidase on an Au-nanoparticle. The nanocomplexes were easily coagulated and immobilized on an ITO electrode as a monolayer film by simply casting the nanocomplex dispersion and drying below 10 degrees C. The electrode worked as a hydrogen peroxide biosensor featuring high electron transfer efficiency without any soluble mediator at a mild electrode potential of +0.15V vs. Ag/AgCl.
  • 山口孝子, 大柴直也, 柴史之, 大川祐輔
    東京都写真美術館紀要 7(7) 39-43 2008年6月  最終著者
  • 山口孝子, 龍頭克典, 柴史之, 大川祐輔
    東京都写真美術館紀要 6(6) 19-25 2007年6月  最終著者
  • Fumiyuki Shiba, Masakazu Yokoyama, Yousei Mita, Tomohiro Yamakawa, Yusuke Okawa
    MATERIALS LETTERS 61(8-9) 1778-1780 2007年4月  査読有り
    Monodisperse particles of tungsten(VI) oxide monohydrate were prepared in a hydrothermal system at 40 degrees C, where 20 ml of HCl solution (1.50 mol/l) was added to the same volume of Na2WO4 aqueous solution (0.50 mol/l) with magnetic stirring, followed by standing in an air oven for 168 h. The shape of the particles was square platelet and the mean size was 0.72 mu m with 10% of the coefficient of variation. The XRD pattern was in good agreement with the standard JCPDS data for WO3 center dot H2O. The effects of counter cation and anion of the starting materials in addition to the preparation temperature and acid concentration were also examined. (c) 2006 Elsevier B.V. All rights reserved.
  • 柴 史之, 大川 祐輔
    Nippon Shashin Gakkaishi (J. Soc. Photogr. Sci. Tech. Jpn. 70(4) 238-241 2007年  査読有り
  • 永塚 規衣, 大川 祐輔, 木元 幸一, 長尾 慶子
    日本食生活学会誌 16(4) 320-326 2006年  査読有り
  • 永塚 規衣, 大川 祐輔, 木元 幸一, 長尾 慶子
    Nippon Kasei Gakkaishi (J. Home Econ. Jpn.) 57(7) 453-460 2006年  査読有り
    魚の煮汁を冷やして得られた"煮こごり"は,日本の伝統的な料理である.本研究では魚の代わりに鶏手羽先を材料として加熱温度及び加熱時間を変化させた煮汁から得た"煮こごり"ゲルを調製し,ゲル化及び溶解過程における動的弾性率の変化並びにゲルの破断応力を測定し,物性の変化を追跡した.さらに,SDS-PAGE,サイズ排除クロマトグラフィーにより溶出たんぱく質の分子量分布並びに抽出コラーゲン量の変化を微視的に追跡した.鶏手羽先から得た"煮こごり"は高温長時間加熱により硬いゲルを形成し,煮こごりゾル中に含まれるたんぱく質は熱加水分解により,加熱時間の経過に伴い低分子化していることが明らかとなった.
  • F Shiba, Y Okawa
    JOURNAL OF PHYSICAL CHEMISTRY B 109(46) 21664-21668 2005年11月  査読有り
    Supersaturation ratio, S, has been theoretically related to the supply rate of solute, Q, from growth rate and mass-balance equations in the quasi-steady state in the growth process of isotropic monodisperse particles. The derived equation, (S - 1) = (1/D + 1/kr)(Q/beta C(0)nr) + 2V(m)gamma/rRT, suggests a linear dependence of S on Q under constant n and r, where D is the diffusion coefficient, k is the rate constant for surface-reaction, C-0 is the solubility, n and r are the number and radius of growing particles, respectively, V-m is the molar volume of particles, R is the gas constant, T is the absolute temperature, and beta is the shape factor defined by beta equivalent to (1/r(2)) dv/dr, where v is the volume of an individual particle. The equation was applied to the analysis of growth kinetics and determinations of critical supersaturation ratio in monodisperse AgBr particles in the controlled double-jet system with the assistance of a potentiometric supersaturation measurement. In both cubic and octahedral particles, growth rates were completely limited by diffusion and surface-reaction at pBr (equivalent to -log[Br-]) 3.0 and 1.0, respectively, while the growths were intermediate of them at pBr 2.0 and 4.0. The growth parameters, DC0 and kC(0), were experimentally determined. Also, critical supersaturation ratio was estimated as 1.28 as an average in the present study.
  • 大川 祐輔, 三宅 佳郎, 柴 史之
    日本写真学会誌 68(6) 538-540 2005年  査読有り筆頭著者責任著者
  • 永塚 規衣, 大野 隆司, 大川 祐輔, 松下 和弘, 仁科 正実, 峯木 眞知子, 長尾 慶子
    日本調理科学会誌 37(4) 360-365 2004年11月20日  査読有り
    煮こごりを始めとするゼラテン料理に加えられるアルコール量のゲル化に及ぼす影響をみるために低濃度から高濃度(1%,3%,5%,10%,20%)まで変化させたアルコール添加ゲルを調製し,動粘度モニタリングシステム,旋光度,動的粘弾性,レオメーターによる力学特性及び^<17>O-NMRのスピン-格子緩和時間(T_1)の測定,電子顕微鏡によるゲル内部の組織観察を行い,得られた結果を以下にまとめた。(1)アルコール添加濃度が高濃度になるほどゼラチン分子のゲル化特性(ゲル化温度,旋光度,粘性率及び弾性率の低下)に影響を及ぼし,初期の架橋形成も遅れることが示唆された。つまり,高直度のアルコール添加はゲル化が阻害されることが明らかとなった。(2)10%以上の高濃度アルコール添加ゲルの物性は,表面はゴム状の延性的性状を有したが,(1)の結果から内部は網目構造の少ない口どけの早いゲルを形成すると推測された。(3)ゾルのNMR測定及びゲル内部の組織観察から,10%以上の高濃度アルコール添加はアルコールと溶媒の水との相互作用により,ゼラチン分子の網目形成が阻害され,ネットワークの少なく組織構造の変化したゲルを形成することが認められた。
  • 永塚 規衣, 松下 和弘, 仁科 正実, 大川 祐輔, 大野 隆司, 長尾 慶子
    家政誌 55(2) 159-166 2004年  査読有り
    ゼラチン溶液に各種糖を添加した場合のゲル化機構を明らかにするために動粘度モニタリングシステム, 旋光度, 動的粘弾性, レオメーターによる力学的特性及び17O-NMRのスピン-格子緩和時間 (T1) の測定を行い, 得られた知見を以下にまとめた.<BR>1) 各種糖添加により, 対照と比べてゲル化が早く始まり, 高温側でゲル化し, ゲル化完了までに長時間を要した.<BR>2) ゲル化は, まず粘性率が増加する現象に始まり, 続いて弾性率の増加, 最後に旋光度という順で変化が起きていた.<BR>3) 各種糖添加試料はいずれも対照と比べて硬いゲルを形成したが, 糖の種類によりゲル強度に差がみられた.<BR>4) ゼラチンゲルの状態と共存する糖の種類との関係について, 17O-NMRのスピン-格子緩和時間 (T1) の測定を行ったところ, 糖の赤道結合 (e-OH) の数に関係があることが示唆された.
  • 永塚 規衣, 大野 隆司, 大川 祐輔, 河村 フジ子, 長尾 慶子
    Nippon Chouri Gakkaishi 36, 364(364) 364-370 2003年  査読有り
    ゼラチン溶液に糖及びアルコールを添加した場合のゲル化機構を動粘度モニタリングシステム,旋光度,動的粘弾性,レオメータの測定により検討した結果を以下にまとめた。1)糖及びアルコールの添加はアルカリ処理低温抽出ゼラチンのゾル-ゲル変換に影響を及ぼした。糖添加によりゲル化開始時間は短く,ゲル化が完了した時間は長く,ゲル化温度は高くなった。一方,エタノール20%添加ではゲル化開始時間,ゲル化時間は長く,ゲル化温度を低下させた。2)本試料ゼラチンのゲル化では,粘性率の増加から始まり,続いて弾性率の増加が起こり,最後に旋光度という順で変化が起きていた。3)ソルビトール添加はゼラチン分子のへリックス形成に有効であり,弾性率も上昇し,硬いゲルを形成したが,高濃度のエタノール添加はゼラチンのヘリックス形成に抑制的に働き,弾性率も低下し、破断波形において延性を増した。
  • Nippon Shashin Gakkaishi 65(1) 2002年  査読有り
  • 柴 史之, 國近 真一, 澤田 真一, 大川 祐輔, 大野 隆司, 小林 裕幸
    Nippon Shashin Gakkaishi 65, 402(6) 402-405 2002年  査読有り
  • 大野 隆司, 澤畑 裕一, 大川 祐輔, 柴 史之, 本田 捷夫, 村椿 良司, 西田 信雄, 中川 泰伸
    Nippon Shashin Gakkaishi 65, 426(6) 426-428 2002年  査読有り

MISC

 20

書籍等出版物

 4

担当経験のある科目(授業)

 8

所属学協会

 5

主要な共同研究・競争的資金等の研究課題

 6