研究者検索結果一覧 小川 幸春 小川 幸春オガワ ユキハル (Yukiharu Ogawa) ダウンロードする帳票の形式を下記より選択して下さい 「教育研究等環境」形式 「文科省帳票様式第4号 ①履歴書」形式 「文科省帳票様式第4号 ②教育研究業績書」形式 基本情報 所属千葉大学 大学院園芸学研究院食と緑の健康創成学講座学位博士(農学)(1998年3月 鹿児島大学)researchmap会員ID5000061506 論文 100 Underlying mechanisms of different polysaccharides on the texture characteristics and protein digestibility of soybean curd Feifei Hu, Takashi L. Shimada, Yukiharu Ogawa Food Hydrocolloids 159 110653-110653 2025年2月 査読有り最終著者責任著者 White mulberry leaf (Morus alba L.) infusion as a strategy to reduce starch digestibility: The influence of particle size of leaf powder Thiraphong Aumasa, Gunthawan Apinanthanuwong, Jaspreet Singh, Lovedeep Kaur, Jinhu Tian, Suphat Phongthai, Yardfon Tanongkanki, Utthapon Issara, Yukiharu Ogawa, Natthawuddhi Donlao NFS Journal 37 100196-100196 2024年10月 査読有り責任著者 Effect of adding various supplements on physicochemical properties and starch digestibility of cooked rice Lin Wang, Yidi Cai, Peeraphat Prempree, Rili Hao, Dahai Jiang, Loraine Bainto-Ancheta, Yukiharu Ogawa Scientific Reports 14 24606-24606 2024年10月 査読有り最終著者責任著者 Advances in spray-dried probiotic microcapsules for targeted delivery: a review Yuyan Xu, Mingsheng Dong, Hongmei Xiao, Siew Young Quek, Yukiharu Ogawa, Guangyuan Ma, Chuang Zhang Critical Reviews in Food Science and Nutrition 64(30) 11222-11238 2024年10月 査読有り Changes in polyphenolic compounds and antioxidant activity of Japanese pickled apricot with salted red perilla leaf during pickling and digestion process Jutalak Suwannacho, Yukiharu Ogawa Food Research International 192 114752-114752 2024年9月 査読有り最終著者責任著者 もっとみる MISC 76 カット野菜の保蔵性向上に寄与する物理的処理技術 小川幸春, 相部瑞貴, 小林航汰 バイオインダストリー 39(11) 42-50 2022年11月 招待有り筆頭著者責任著者 カット野菜の保蔵性向上に関する最近の研究動向 小川幸春, 相部瑞貴, 小林航汰 JETI 70(8) 34-39 2022年8月 招待有り筆頭著者責任著者 構造的特性を有する米飯粒の糖質消化性の評価 田村匡嗣, 小川幸春 アグリバイオ 6(1) 83-85 2022年1月 最終著者 植物性食品の消化特性 小川幸春, 田村匡嗣 化学と生物 58(11) 586-598 2020年11月 筆頭著者責任著者 植物性食品の構造と消化性の関係 -in vitroでのアプローチ- 小川 幸春 Food Style 21 23(6) 35-37 2019年6月 筆頭著者責任著者 Influence of harvest maturity and storage condition on changes on volatile compounds of 'Phulae' pineapple fruit Pisoot Yoyponsan, Sukanya Thuengtung, Yukiharu Ogawa, Matchima Naradisorn, Sutthiwal Setha Journal of Food Science and Agricultural Technology 5 128-139 2019年 査読有り Effect of broken cell percentage in powdered citrus peel tissue on elution of constituent materials to a solvent Yidi Cai, Yukiharu Ogawa Journal of Food Science and Agricultural Technology 5 1-4 2019年 査読有り最終著者責任著者 Effect of processing step and condition for Japanese green tea manufacturing process on structural attribute of tea leaves and antioxidant activity of tea infusion Wei Qin, Ryutaro Yamada, Takuya Araki, Yidi Cai, Yukiharu Ogawa Journal of Food Science and Agricultural Technology 4 41-45 2018年 査読有り最終著者責任著者 Effect of maturity on in vitro starch digestibility of Saba banana [Musa 'saba' (Musa acuminata x Musa balbisiana)] Florencio Collado Reginio Jr, Sunantha Ketnawa, Takeo Shiina, Yukiharu Ogawa Journal of Food Science and Agricultural Technology 4 23-28 2018年 査読有り最終著者責任著者 Morphological structure, starch fractions and starch digestibility of three pigmented rice cultivars cooked by microwave cooking Sukanya Thuengtung, Yukiharu Ogawa Journal of Food Science and Agricultural Technology 4 17-22 2018年 査読有り最終著者責任著者 Comparative study on protein digestibility, protein patterns, antioxidant activities of raw, cooked and fermented soybeans Sunantha Ketnawa, Yukiharu Ogawa Journal of Food Science and Agricultural Technology 4 7-16 2018年 査読有り最終著者責任著者 農業施設に関わる研究・技術の最近の展開−穀類・豆類の品質,特性− 小川幸春 農業施設 48(3) 131-137 2017年9月 査読有り筆頭著者責任著者 Effect of thermal processing on antioxidant activity and in-vitro starch digestibility of pumpkin flesh R. Sasanatayart, N. Donlao, Y. Ogawa The Summaries of Research Announcements of FOOMA Japan 24 53-60 2017年6月 最終著者 パーソナルデスクラボとICT活用による遠隔物理実験授業の実践報告 三野弘文, 飯田亮, 林美恵子, 小川幸春, 東崎健一 千葉大学国際教養学研究 1 91-97 2017年3月 査読有り Effect of CO2 gas concentration on quality of packaged fresh-cut bell pepper during cold storage Y. Ogawa, Y. Suzuki CIGR-AgEng conference 2016 6.5-P176 2016年6月 筆頭著者責任著者 In vitro starch digestibility and physicochemical properties of preserved cooked rice with several preservation temperatures M. Tamura, Y. Ogawa Proceedings of ISMAB 2016 905-910 2016年5月 最終著者責任著者 Effect of atmospheric condition on nutritional quality of fresh-cut bell pepper during cold storage Y. Ogawa, Y. Suzuki Proceedings of ISMAB 2016 1129-1132 2016年5月 筆頭著者責任著者 Relationships between physicochemical properties of cooked rice and apparent viscosity of soaking water of polished rice Y. Ogawa, T. Nagai, M. Tamura Proceedings of the 2016 International Conference on Food Properties ID#28 2016年5月 筆頭著者責任著者 Importance of chemistry, nutrition and technology in rice processing Jaspreet Singh, Lovedeep Kaur, Yukiharu Ogawa Food Chemistry 191 1-1 2016年1月 査読有り最終著者 Effect of preservation period at low temperature on digestibility of cooked rice grain M. Tamura, Y. Ogawa Proceedings of FIAC 2015 159-164 2015年6月 最終著者責任著者 Evaluation of digestibility of cooked rice grain using in vitro digestion technique Masatsugu Tamura, Jaspreet Singh, Lovedeep Kaur, Yukiharu Ogawa CIGR Journal Special issue 2015 268-273 2015年5月 査読有り最終著者責任著者 Relationships between starch digestibility and gelatinization degree of cooked rice with structural change Masatsugu Tamura, Jaspreet Singh, Lovedeep Kaur, Yukiharu Ogawa Journal of Food and Agricultural Technology 1 54-57 2015年 査読有り最終著者責任著者 Evaluation of digestibility of cooked rice grain using in vitro digestion technique M. Tamura, J. Singh, L. Kaur, Y. Ogawa XVIIIth World Congress of the International Commission of Agricultural and Biosystems Engineering 2014-0202 2014年9月 最終著者責任著者 異なるガス環境下で低温保蔵されたカットピーマンの含有成分量変化 鈴木 悠介, 石川 恵子, 山本 奈美, 小川 幸春 食と緑の科学 67 29-33 2013年3月 最終著者責任著者 画像計測を利用した食品素材の弾性的特性値評価−煮熟されたダイコンおよびニンジンのポアソン比計測− 松浦元樹, 田川彰男, 小川幸春 食と緑の科学 65 55-59 2011年3月 最終著者責任著者 炊飯時の組織構造変化を利用した改質米飯作製の可能性 小川幸春 New Food Industry 52(10) 28-32 2010年10月 筆頭著者責任著者 A simple method for measurement of Poisson's ratio for tissue of agricultural products Y. Ogawa, M. Matsuura, N. Yamamoto, A. Tagawa XVIIth World Congress of the International Commission of Agricultural and Biosystems Engineering CSBE100580 2010年6月 筆頭著者責任著者 A new approach of rice processing for control of compound contents and eating quality of cooked rice M. Tamura, Y. Ogawa XVIIth World Congress of the International Commission of Agricultural and Biosystems Engineering CSBE100992 2010年6月 最終著者責任著者 Mathematical modeling of water diffusion in white rice with three-dimensional rice geometry based on microscopic images T. Genkawa, T. Uchino, F. Tanaka, D. Hamanaka, Y. Ogawa, H. Sato, Y. Umeno Proceedings of the 5th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Biosystems Engineering p-63 2010年4月 Relationships between firmness and histological structure of king oyster mushroom, Pleurotus Eryngii Y. Ogawa, A. Miyazawa, M. Takahashi, N. Yamamoto, A. Tagawa Proceedings of the 5th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Biosystems Engineering p-64 2010年4月 筆頭著者責任著者 ブラックチョコレートの物理的評価 田村匡嗣, 小川幸春, 井川憲明 食と緑の科学 64 19-23 2010年3月 園芸関連バイオマスの処理に関する一考察 -乾燥,粉砕による減重量・減容積化- 小川幸春 実用産業情報 48 31-34 2008年1月 筆頭著者最終著者責任著者 Histological structure and physical property of cooked rice grain Y. Ogawa, N. Yamamoto, A. Tagawa 2007 CIGR Section VI International Symposium on Food and Agricultural Productions p/57 2007年9月 筆頭著者責任著者 Examination of the optimum condition for dehydrofreezing process of radish with vacuum drying A. Tagawa, J. Shizuka, L. Wu, Y. Ogawa, T. Orikasa, S. Murata 2007 ASABE Annual International Meeting, ASABE Paper No.076260 2007年7月 Effect of vacuum dehydration treatment on physical properties and freezing process of dehydrofrozen eggplant L. Wu, T. Orikasa, Y. Ogawa, A. Tagawa Proceedings of the CIGR 2006 440119580597 2006年9月 Relationships between amount of boiling water and histological structures of cooked rice grain K. Yoneoka, Y. Ogawa, A. Tagawa Proceedings of the CIGR 2006 440119580653 2006年9月 責任著者 Three-dimensional structural details of a brown rice grain using virtual 3D visualization technique Y. Ogawa, M. Tsuta, A. Tagawa, N. Yamamoto, J. Sugiyama Bio-Robotics III, Preprints of 3rd IFAC International Workshop on Bio-Robotics, Information Technology and Intelligent Control for Bioproduction Systems 360-363 2006年9月 筆頭著者責任著者 Visualization of the moisture distribution inside soybeans using near-infrared spectral imaging technique M. Tsuta, Y. Ogawa, Y. Sagara, G.Do, J. Sugiyama Proceedings of the 15th International Drying Symposium 729-731 2006年8月 Relationships between drying methods and histological lipid distributions in a whole tissue of brown rice grain Y. Ogawa, K. Yoneoka, M. Tsuta, Y. Sagara, N. Yamamoto, A. Tagawa Proceedings of the 15th International Drying Symposium 1499-1502 2006年 筆頭著者責任著者 Structure and texture relationships in cooked rice Y. Ogawa, D. F. Wood, W. J. Orts, G. M. Glenn Proceedings of the 34th Annual Meeting of the UJNR Natural Resources Food and Agricultural Panel 40-43 2005年10月 筆頭著者 Relationship Between Histological and Textural Properties of Cooked Rice Kernel Y. Ogawa, A. Tagawa 2005 ASAE Annual International Meeting, ASAE Paper No.056173 2005年7月 筆頭著者責任著者 組織構造とテクスチャーから見た米飯の特性 小川幸春, 田川彰男 食品工業 48(22) 26-33 2005年 筆頭著者責任著者 Physicochemical properties of dried fruit material processed by low-humid and normal temperature air blow Y. Ogawa, Y. Ohta, S. Shiomi, R. Nakamura Proceedings of the 2nd International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Bio-systems Engineering 69-72 2004年9月 筆頭著者責任著者 Anatomy and histochemistry of the rice grain D. F. Wood, E. T. Champagne, B. O. Juliano, D. B. Bechtel, Y. Ogawa, M. Inglesby, G. M. Gray Proceedings of the 32nd Annual Meeting of the UJNR Natural Resources Food and Agricultural Panel 200-206 2003年11月 穀類種子中に分布する成分・組織形態の立体可視化 小川幸春, 杉山純一 食糧 41 45-66 2003年3月 筆頭著者 Rice microstructure - Comparing cultivars D. F. Wood, Y. Ogawa, D. A. Bailey, K. McKenzie, A. M. Ibanez-Carranza, C. F. Shoemaker Proceedings of the 31st Annual Meeting of the UJNR Protein Resources Panel BB1-BB7 2002年12月 Using adhesive tape and autofluorescence characteristics to determine cell wall distribution in an entire longitudinal section of a rice kernel Y. Ogawa, D. A. Bailey, D. F. Wood Proceedings of the 31st Annual Meeting of the UJNR Protein Resources Panel KK1-KK6 2002年12月 筆頭著者 3-D visualization method of structural details in agricultural produce J. Sugiyama, Y. Ogawa, K. Miyashita Proceedings of the 31st Annual Meeting of the UJNR Protein Resources Panel SS1-SS7 2002年12月 米粒成分の3次元分布計測 小川幸春, 杉山純一 農業技術 57(4) 160-164 2002年4月 筆頭著者 食品の成分を立体のまま測る 小川幸春, 杉山純一 食品の試験と研究 36 14-17 2002年 筆頭著者 12» 書籍等出版物 12 Science of Rice Chemistry and Nutrition Yukiharu Ogawa (担当:分担執筆, 範囲:Perspective of Future Rice Processing) Springer 2023年9月 (ISBN: 9789819932245) Refereed Science of Rice Chemistry and Nutrition Yukiharu Ogawa (担当:分担執筆, 範囲:Commercial Processing of Rice) Springer 2023年9月 (ISBN: 9789819932245) Refereed Science of Rice Chemistry and Nutrition Jinhu Tian, Yukiharu Ogawa, Jaspreet Singh, Lovedeep Kaur (担当:共編者(共編著者)) Springer 2023年9月 (ISBN: 9789819932238) Refereed Washoku, Japanese Food Yukiharu Ogawa, Sukanya Thuengtung, Sunantha Ketnawa, Wei Qin, Jutalak Suwannachot, Masatsugu Tamura (担当:分担執筆, 範囲:Digestive property of plant-based Japanese foods) ACS Publications 2022年12月 (ISBN: 9780841297395) Refereed ポストハーベスト工学事典 小川 幸春 (担当:分担執筆, 範囲:粒子径,粒度分布,粒度測定法) 朝倉書店 2019年1月 (ISBN: 9784254410396) もっとみる 共同研究・競争的資金等の研究課題 29 植物工場を活用した食用タンパク質生産法の検討 公益財団法人Konno&レスター財団 2024年度助成金 2024年4月 - 2026年3月 小川幸春 生活習慣病ゼロ次予防に資する糖質消化性調節米の社会実装に関する研究 JST GTIE GAPファンド2024 2024年8月 - 2025年3月 小川幸春 食用バナナの糖質消化性調節に関する研究 公益財団法人平和中島財団 2023(令和5)年度アジア地域重点学術研究助成 2023年4月 - 2024年3月 小川幸春, Florencio C Reginio J ポストハーベスト工学操作による食品への健康機能性付与 日本学術振興会 科学研究費補助金(基盤研究(B)) 2021年4月 - 2024年3月 小川 幸春 米飯粒としての糖質消化性をコントロールできるコメの革新的収穫後調製・加工技術の開発 生物系特定産業技術研究支援センター H31年度イノベーション創出強化研究推進事業(応用研究ステージ) 2019年4月 - 2022年3月 小川 幸春 もっとみる 産業財産権 4 特願2021-170635 難消化性米の製造方法、および難消化性米 小川幸春, スカニア ツェンタン, 蔡一鏑, 丁亦辰 特願2021-077453号 果物及び/又はカット野菜の保存方法 小川幸春, 小林航汰, 相部瑞樹 特許第6011780号 青果物用容器及びこれを用いた青果物の保存方法 小川幸春 青果物保蔵のための容器 特許第5794673号 植物栽培担体 小川幸春 植物の栽培担体 社会貢献活動 10 Editorial Board, Food & Medicine Homology 編集, その他 Tsinghua University Press 2024年4月 - 現在 学会活動 時間外 美味技術学会会長 その他 美味技術学会 2023年12月 - 現在 学会活動 時間外 農業施設学会会長 その他 農業施設学会 2023年9月 - 現在 学会活動 時間外 農業食料工学会食料・食品工学部会長 その他 農業食料工学会 2023年6月 - 現在 学会活動 時間外 Editor in Chief, Engineering in Agriculture, Environment and Food 編集長, その他 Asian Agricultural and Biological Engineering Association 2023年6月 - 現在 学会活動 時間外 もっとみる
小川 幸春オガワ ユキハル (Yukiharu Ogawa) ダウンロードする帳票の形式を下記より選択して下さい 「教育研究等環境」形式 「文科省帳票様式第4号 ①履歴書」形式 「文科省帳票様式第4号 ②教育研究業績書」形式 基本情報 所属千葉大学 大学院園芸学研究院食と緑の健康創成学講座学位博士(農学)(1998年3月 鹿児島大学)researchmap会員ID5000061506 論文 100 Underlying mechanisms of different polysaccharides on the texture characteristics and protein digestibility of soybean curd Feifei Hu, Takashi L. Shimada, Yukiharu Ogawa Food Hydrocolloids 159 110653-110653 2025年2月 査読有り最終著者責任著者 White mulberry leaf (Morus alba L.) infusion as a strategy to reduce starch digestibility: The influence of particle size of leaf powder Thiraphong Aumasa, Gunthawan Apinanthanuwong, Jaspreet Singh, Lovedeep Kaur, Jinhu Tian, Suphat Phongthai, Yardfon Tanongkanki, Utthapon Issara, Yukiharu Ogawa, Natthawuddhi Donlao NFS Journal 37 100196-100196 2024年10月 査読有り責任著者 Effect of adding various supplements on physicochemical properties and starch digestibility of cooked rice Lin Wang, Yidi Cai, Peeraphat Prempree, Rili Hao, Dahai Jiang, Loraine Bainto-Ancheta, Yukiharu Ogawa Scientific Reports 14 24606-24606 2024年10月 査読有り最終著者責任著者 Advances in spray-dried probiotic microcapsules for targeted delivery: a review Yuyan Xu, Mingsheng Dong, Hongmei Xiao, Siew Young Quek, Yukiharu Ogawa, Guangyuan Ma, Chuang Zhang Critical Reviews in Food Science and Nutrition 64(30) 11222-11238 2024年10月 査読有り Changes in polyphenolic compounds and antioxidant activity of Japanese pickled apricot with salted red perilla leaf during pickling and digestion process Jutalak Suwannacho, Yukiharu Ogawa Food Research International 192 114752-114752 2024年9月 査読有り最終著者責任著者 もっとみる MISC 76 カット野菜の保蔵性向上に寄与する物理的処理技術 小川幸春, 相部瑞貴, 小林航汰 バイオインダストリー 39(11) 42-50 2022年11月 招待有り筆頭著者責任著者 カット野菜の保蔵性向上に関する最近の研究動向 小川幸春, 相部瑞貴, 小林航汰 JETI 70(8) 34-39 2022年8月 招待有り筆頭著者責任著者 構造的特性を有する米飯粒の糖質消化性の評価 田村匡嗣, 小川幸春 アグリバイオ 6(1) 83-85 2022年1月 最終著者 植物性食品の消化特性 小川幸春, 田村匡嗣 化学と生物 58(11) 586-598 2020年11月 筆頭著者責任著者 植物性食品の構造と消化性の関係 -in vitroでのアプローチ- 小川 幸春 Food Style 21 23(6) 35-37 2019年6月 筆頭著者責任著者 Influence of harvest maturity and storage condition on changes on volatile compounds of 'Phulae' pineapple fruit Pisoot Yoyponsan, Sukanya Thuengtung, Yukiharu Ogawa, Matchima Naradisorn, Sutthiwal Setha Journal of Food Science and Agricultural Technology 5 128-139 2019年 査読有り Effect of broken cell percentage in powdered citrus peel tissue on elution of constituent materials to a solvent Yidi Cai, Yukiharu Ogawa Journal of Food Science and Agricultural Technology 5 1-4 2019年 査読有り最終著者責任著者 Effect of processing step and condition for Japanese green tea manufacturing process on structural attribute of tea leaves and antioxidant activity of tea infusion Wei Qin, Ryutaro Yamada, Takuya Araki, Yidi Cai, Yukiharu Ogawa Journal of Food Science and Agricultural Technology 4 41-45 2018年 査読有り最終著者責任著者 Effect of maturity on in vitro starch digestibility of Saba banana [Musa 'saba' (Musa acuminata x Musa balbisiana)] Florencio Collado Reginio Jr, Sunantha Ketnawa, Takeo Shiina, Yukiharu Ogawa Journal of Food Science and Agricultural Technology 4 23-28 2018年 査読有り最終著者責任著者 Morphological structure, starch fractions and starch digestibility of three pigmented rice cultivars cooked by microwave cooking Sukanya Thuengtung, Yukiharu Ogawa Journal of Food Science and Agricultural Technology 4 17-22 2018年 査読有り最終著者責任著者 Comparative study on protein digestibility, protein patterns, antioxidant activities of raw, cooked and fermented soybeans Sunantha Ketnawa, Yukiharu Ogawa Journal of Food Science and Agricultural Technology 4 7-16 2018年 査読有り最終著者責任著者 農業施設に関わる研究・技術の最近の展開−穀類・豆類の品質,特性− 小川幸春 農業施設 48(3) 131-137 2017年9月 査読有り筆頭著者責任著者 Effect of thermal processing on antioxidant activity and in-vitro starch digestibility of pumpkin flesh R. Sasanatayart, N. Donlao, Y. Ogawa The Summaries of Research Announcements of FOOMA Japan 24 53-60 2017年6月 最終著者 パーソナルデスクラボとICT活用による遠隔物理実験授業の実践報告 三野弘文, 飯田亮, 林美恵子, 小川幸春, 東崎健一 千葉大学国際教養学研究 1 91-97 2017年3月 査読有り Effect of CO2 gas concentration on quality of packaged fresh-cut bell pepper during cold storage Y. Ogawa, Y. Suzuki CIGR-AgEng conference 2016 6.5-P176 2016年6月 筆頭著者責任著者 In vitro starch digestibility and physicochemical properties of preserved cooked rice with several preservation temperatures M. Tamura, Y. Ogawa Proceedings of ISMAB 2016 905-910 2016年5月 最終著者責任著者 Effect of atmospheric condition on nutritional quality of fresh-cut bell pepper during cold storage Y. Ogawa, Y. Suzuki Proceedings of ISMAB 2016 1129-1132 2016年5月 筆頭著者責任著者 Relationships between physicochemical properties of cooked rice and apparent viscosity of soaking water of polished rice Y. Ogawa, T. Nagai, M. Tamura Proceedings of the 2016 International Conference on Food Properties ID#28 2016年5月 筆頭著者責任著者 Importance of chemistry, nutrition and technology in rice processing Jaspreet Singh, Lovedeep Kaur, Yukiharu Ogawa Food Chemistry 191 1-1 2016年1月 査読有り最終著者 Effect of preservation period at low temperature on digestibility of cooked rice grain M. Tamura, Y. Ogawa Proceedings of FIAC 2015 159-164 2015年6月 最終著者責任著者 Evaluation of digestibility of cooked rice grain using in vitro digestion technique Masatsugu Tamura, Jaspreet Singh, Lovedeep Kaur, Yukiharu Ogawa CIGR Journal Special issue 2015 268-273 2015年5月 査読有り最終著者責任著者 Relationships between starch digestibility and gelatinization degree of cooked rice with structural change Masatsugu Tamura, Jaspreet Singh, Lovedeep Kaur, Yukiharu Ogawa Journal of Food and Agricultural Technology 1 54-57 2015年 査読有り最終著者責任著者 Evaluation of digestibility of cooked rice grain using in vitro digestion technique M. Tamura, J. Singh, L. Kaur, Y. Ogawa XVIIIth World Congress of the International Commission of Agricultural and Biosystems Engineering 2014-0202 2014年9月 最終著者責任著者 異なるガス環境下で低温保蔵されたカットピーマンの含有成分量変化 鈴木 悠介, 石川 恵子, 山本 奈美, 小川 幸春 食と緑の科学 67 29-33 2013年3月 最終著者責任著者 画像計測を利用した食品素材の弾性的特性値評価−煮熟されたダイコンおよびニンジンのポアソン比計測− 松浦元樹, 田川彰男, 小川幸春 食と緑の科学 65 55-59 2011年3月 最終著者責任著者 炊飯時の組織構造変化を利用した改質米飯作製の可能性 小川幸春 New Food Industry 52(10) 28-32 2010年10月 筆頭著者責任著者 A simple method for measurement of Poisson's ratio for tissue of agricultural products Y. Ogawa, M. Matsuura, N. Yamamoto, A. Tagawa XVIIth World Congress of the International Commission of Agricultural and Biosystems Engineering CSBE100580 2010年6月 筆頭著者責任著者 A new approach of rice processing for control of compound contents and eating quality of cooked rice M. Tamura, Y. Ogawa XVIIth World Congress of the International Commission of Agricultural and Biosystems Engineering CSBE100992 2010年6月 最終著者責任著者 Mathematical modeling of water diffusion in white rice with three-dimensional rice geometry based on microscopic images T. Genkawa, T. Uchino, F. Tanaka, D. Hamanaka, Y. Ogawa, H. Sato, Y. Umeno Proceedings of the 5th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Biosystems Engineering p-63 2010年4月 Relationships between firmness and histological structure of king oyster mushroom, Pleurotus Eryngii Y. Ogawa, A. Miyazawa, M. Takahashi, N. Yamamoto, A. Tagawa Proceedings of the 5th International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Biosystems Engineering p-64 2010年4月 筆頭著者責任著者 ブラックチョコレートの物理的評価 田村匡嗣, 小川幸春, 井川憲明 食と緑の科学 64 19-23 2010年3月 園芸関連バイオマスの処理に関する一考察 -乾燥,粉砕による減重量・減容積化- 小川幸春 実用産業情報 48 31-34 2008年1月 筆頭著者最終著者責任著者 Histological structure and physical property of cooked rice grain Y. Ogawa, N. Yamamoto, A. Tagawa 2007 CIGR Section VI International Symposium on Food and Agricultural Productions p/57 2007年9月 筆頭著者責任著者 Examination of the optimum condition for dehydrofreezing process of radish with vacuum drying A. Tagawa, J. Shizuka, L. Wu, Y. Ogawa, T. Orikasa, S. Murata 2007 ASABE Annual International Meeting, ASABE Paper No.076260 2007年7月 Effect of vacuum dehydration treatment on physical properties and freezing process of dehydrofrozen eggplant L. Wu, T. Orikasa, Y. Ogawa, A. Tagawa Proceedings of the CIGR 2006 440119580597 2006年9月 Relationships between amount of boiling water and histological structures of cooked rice grain K. Yoneoka, Y. Ogawa, A. Tagawa Proceedings of the CIGR 2006 440119580653 2006年9月 責任著者 Three-dimensional structural details of a brown rice grain using virtual 3D visualization technique Y. Ogawa, M. Tsuta, A. Tagawa, N. Yamamoto, J. Sugiyama Bio-Robotics III, Preprints of 3rd IFAC International Workshop on Bio-Robotics, Information Technology and Intelligent Control for Bioproduction Systems 360-363 2006年9月 筆頭著者責任著者 Visualization of the moisture distribution inside soybeans using near-infrared spectral imaging technique M. Tsuta, Y. Ogawa, Y. Sagara, G.Do, J. Sugiyama Proceedings of the 15th International Drying Symposium 729-731 2006年8月 Relationships between drying methods and histological lipid distributions in a whole tissue of brown rice grain Y. Ogawa, K. Yoneoka, M. Tsuta, Y. Sagara, N. Yamamoto, A. Tagawa Proceedings of the 15th International Drying Symposium 1499-1502 2006年 筆頭著者責任著者 Structure and texture relationships in cooked rice Y. Ogawa, D. F. Wood, W. J. Orts, G. M. Glenn Proceedings of the 34th Annual Meeting of the UJNR Natural Resources Food and Agricultural Panel 40-43 2005年10月 筆頭著者 Relationship Between Histological and Textural Properties of Cooked Rice Kernel Y. Ogawa, A. Tagawa 2005 ASAE Annual International Meeting, ASAE Paper No.056173 2005年7月 筆頭著者責任著者 組織構造とテクスチャーから見た米飯の特性 小川幸春, 田川彰男 食品工業 48(22) 26-33 2005年 筆頭著者責任著者 Physicochemical properties of dried fruit material processed by low-humid and normal temperature air blow Y. Ogawa, Y. Ohta, S. Shiomi, R. Nakamura Proceedings of the 2nd International Symposium on Machinery and Mechatronics for Agriculture and Bio-systems Engineering 69-72 2004年9月 筆頭著者責任著者 Anatomy and histochemistry of the rice grain D. F. Wood, E. T. Champagne, B. O. Juliano, D. B. Bechtel, Y. Ogawa, M. Inglesby, G. M. Gray Proceedings of the 32nd Annual Meeting of the UJNR Natural Resources Food and Agricultural Panel 200-206 2003年11月 穀類種子中に分布する成分・組織形態の立体可視化 小川幸春, 杉山純一 食糧 41 45-66 2003年3月 筆頭著者 Rice microstructure - Comparing cultivars D. F. Wood, Y. Ogawa, D. A. Bailey, K. McKenzie, A. M. Ibanez-Carranza, C. F. Shoemaker Proceedings of the 31st Annual Meeting of the UJNR Protein Resources Panel BB1-BB7 2002年12月 Using adhesive tape and autofluorescence characteristics to determine cell wall distribution in an entire longitudinal section of a rice kernel Y. Ogawa, D. A. Bailey, D. F. Wood Proceedings of the 31st Annual Meeting of the UJNR Protein Resources Panel KK1-KK6 2002年12月 筆頭著者 3-D visualization method of structural details in agricultural produce J. Sugiyama, Y. Ogawa, K. Miyashita Proceedings of the 31st Annual Meeting of the UJNR Protein Resources Panel SS1-SS7 2002年12月 米粒成分の3次元分布計測 小川幸春, 杉山純一 農業技術 57(4) 160-164 2002年4月 筆頭著者 食品の成分を立体のまま測る 小川幸春, 杉山純一 食品の試験と研究 36 14-17 2002年 筆頭著者 12» 書籍等出版物 12 Science of Rice Chemistry and Nutrition Yukiharu Ogawa (担当:分担執筆, 範囲:Perspective of Future Rice Processing) Springer 2023年9月 (ISBN: 9789819932245) Refereed Science of Rice Chemistry and Nutrition Yukiharu Ogawa (担当:分担執筆, 範囲:Commercial Processing of Rice) Springer 2023年9月 (ISBN: 9789819932245) Refereed Science of Rice Chemistry and Nutrition Jinhu Tian, Yukiharu Ogawa, Jaspreet Singh, Lovedeep Kaur (担当:共編者(共編著者)) Springer 2023年9月 (ISBN: 9789819932238) Refereed Washoku, Japanese Food Yukiharu Ogawa, Sukanya Thuengtung, Sunantha Ketnawa, Wei Qin, Jutalak Suwannachot, Masatsugu Tamura (担当:分担執筆, 範囲:Digestive property of plant-based Japanese foods) ACS Publications 2022年12月 (ISBN: 9780841297395) Refereed ポストハーベスト工学事典 小川 幸春 (担当:分担執筆, 範囲:粒子径,粒度分布,粒度測定法) 朝倉書店 2019年1月 (ISBN: 9784254410396) もっとみる 共同研究・競争的資金等の研究課題 29 植物工場を活用した食用タンパク質生産法の検討 公益財団法人Konno&レスター財団 2024年度助成金 2024年4月 - 2026年3月 小川幸春 生活習慣病ゼロ次予防に資する糖質消化性調節米の社会実装に関する研究 JST GTIE GAPファンド2024 2024年8月 - 2025年3月 小川幸春 食用バナナの糖質消化性調節に関する研究 公益財団法人平和中島財団 2023(令和5)年度アジア地域重点学術研究助成 2023年4月 - 2024年3月 小川幸春, Florencio C Reginio J ポストハーベスト工学操作による食品への健康機能性付与 日本学術振興会 科学研究費補助金(基盤研究(B)) 2021年4月 - 2024年3月 小川 幸春 米飯粒としての糖質消化性をコントロールできるコメの革新的収穫後調製・加工技術の開発 生物系特定産業技術研究支援センター H31年度イノベーション創出強化研究推進事業(応用研究ステージ) 2019年4月 - 2022年3月 小川 幸春 もっとみる 産業財産権 4 特願2021-170635 難消化性米の製造方法、および難消化性米 小川幸春, スカニア ツェンタン, 蔡一鏑, 丁亦辰 特願2021-077453号 果物及び/又はカット野菜の保存方法 小川幸春, 小林航汰, 相部瑞樹 特許第6011780号 青果物用容器及びこれを用いた青果物の保存方法 小川幸春 青果物保蔵のための容器 特許第5794673号 植物栽培担体 小川幸春 植物の栽培担体 社会貢献活動 10 Editorial Board, Food & Medicine Homology 編集, その他 Tsinghua University Press 2024年4月 - 現在 学会活動 時間外 美味技術学会会長 その他 美味技術学会 2023年12月 - 現在 学会活動 時間外 農業施設学会会長 その他 農業施設学会 2023年9月 - 現在 学会活動 時間外 農業食料工学会食料・食品工学部会長 その他 農業食料工学会 2023年6月 - 現在 学会活動 時間外 Editor in Chief, Engineering in Agriculture, Environment and Food 編集長, その他 Asian Agricultural and Biological Engineering Association 2023年6月 - 現在 学会活動 時間外 もっとみる